Mokslininkai nustatė, kad piene yra unikalus baltymų komponentas – sialilintas kazeino glikomakropeptidas (S-GMP), kuris veikia kaip prebiotikas ir padeda apsaugoti žarnyną nuo neigiamo šiuolaikinio maisto, kuriame gausu riebalų ir cukraus, bet mažai skaidulų, poveikio.
S-GMP poveikis žarnyno gleivinės barjerui
Tyrimai su pelėmis parodė, kad įtraukus šią medžiagą į mitybą, žarnyne stimuliuojamas apsauginio gleivinės sluoksnio augimas. Šis sluoksnis neleidžia kenksmingiems mikroorganizmams prasiskverbti į gleivinę, taip sustiprindamas organizmo imuninę apsaugą. Tyrėjai pabrėžia, kad S-GMP yra ypač veiksmingas dėl jame esančios sialo rūgšties, kuri sustiprina atkuriamąsias baltymo savybes.
Tai yra, piene yra speciali baltymų dalelė, kuri veikia kaip „maistas“ naudingoms bakterijoms mūsų žarnyne, padėdama joms atsispirti žalingam šiandien valgomo maisto poveikiui. Šiuolaikinis maistas, kuriame gausu riebalų ir cukraus, bet mažai sveikųjų skaidulų (pavyzdžiui, greitas maistas ar saldumynai), gali pažeisti šį skydą. O S-GMP, kaip paaiškėjo, gali atkurti ir sustiprinti šį skydą.

Skatina bifidobakterijų augimą ir mažina uždegimą
Be gleivinės atkūrimo, S-GMP padeda padidinti naudingų bifidobakterijų skaičių žarnyne. Tai padidina trumpos grandinės riebalų rūgščių – medžiagų, kurios dar labiau stiprina apsauginį barjerą ir mažina uždegiminius procesus organizme, kiekį. Tyrimo autoriai pabrėžia, kad dėl sialo rūgšties kiekio S-GMP ne tik atkuria pažeistas vietas, bet ir sukuria palankią aplinką naudingai mikroflorai vystytis.
Ekspertai S-GMP laiko perspektyviu prebiotiku, kuris gali padėti sumažinti neigiamą nesubalansuotos mitybos poveikį ir sumažinti lėtinių žarnyno ligų išsivystymo riziką ateityje. Tačiau kol kas teigiamas poveikis patvirtintas tik su gyvūnais, todėl norint įtraukti šį komponentą į žmonių mitybą, reikia atlikti tolesnius klinikinius tyrimus.
