Neišpilkite prarūgusio pieno: 7 stebinantys būdai, kaip jį panaudoti buityje ir sutaupyti

Surūgęs pienas

Turbūt kiekvienam yra tekę rasti šaldytuve pieno pakelį, kurio galiojimo laikas jau pasibaigęs, o turinys sutirštėjęs ir įgavęs rūgštoko kvapo. Pirmasis instinktas – nedvejojant išpilti jį į kriauklę. Tačiau stabtelėkite! Mūsų močiutės puikiai žinojo, kad prarūgęs pienas yra ne atlieka, o vertingas produktas, galintis pasitarnauti tiek virtuvėje, tiek sode ar net grožio procedūrose.

Svarbiausia – atskirti natūraliai surūgusį pieną nuo sugedusio. Tinkamai jį panaudoję ne tik sutaupysite, bet ir prisidėsite prie „zero waste“ (gyvenimo be atliekų) filosofijos.

SVARBU: ne kiekvienas prarūgęs pienas yra tinkamas

Prieš pradedant eksperimentuoti, būtina įsidėmėti esminį skirtumą:

  • TINKAMAS NAUDOTI: Pasterizuotas pienas, kuris nebuvo atidarytas ir tiesiog pastovėjo šaldytuve ilgiau. Jis natūraliai surūgsta – sutirštėja, atsiskiria išrūgos, įgauna maloniai rūgštų, į kefyrą ar jogurtą panašų kvapą. Iš esmės tai tampa naminiu rūgpieniu. Toks pienas yra saugus ir naudingas.
  • NETINKAMAS NAUDOTI: Ilgai galiojantis (UHT) pienas. Dėl itin aukštos temperatūros apdorojimo šis pienas nerūgsta, o genda. Jame pradeda daugintis kenksmingos bakterijos. Sugedęs UHT pienas įgauna kartų, nemalonų skonį, atsiranda pelėsis, gleivės ir puvėsių kvapas. Jei pienas kvepia atgrasiai, yra kartus ar matote pelėsio pėdsakus – nedvejodami jį išmeskite!

Jei pienas atitinka pirmajį aprašymą, štai 7 būdai, kaip galite jį panaudoti.

1. Kulinarijos karalius: purūs blynai ir kepiniai

Tai – pati populiariausia ir laiko patikrinta prarūgusio pieno paskirtis. Rūgštis, esanti piene, reaguoja su kepimo milteliais ar soda, todėl kepiniai tampa neįtikėtinai purūs, minkšti ir drėgni.

  • Kam tinka? Blynams, vafliams, keksiukams, spurgoms, pyragams ar net duonai kepti. Tiesiog recepte nurodytą įprastą pieną, kefyrą ar pasukas pakeiskite prarūgusiu pienu.

Klasikinių blynų receptas: Į prarūgusį pieną įmuškite kiaušinį, įberkite cukraus, druskos ir gerai išplakite. Suberkite miltus ir žiupsnelį sodos. Gerai išmaišykite ir kepkite įkaitintoje keptuvėje.

2. Naminė varškė – greita ir paprasta

Iš natūraliai surūgusio pieno (rūgpienio) galite pasigaminti gardžios naminės varškės.

  1. Supilkite rūgpienį į puodą ir ant labai silpnos ugnies kaitinkite. Jokiu būdu neužvirkite!
  2. Kaitinkite tol, kol pamatysite, kaip aiškiai atsiskiria varškės masė (tirščiai) nuo gelsvų išrūgų.
  3. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palikite visiškai atvėsti.
  4. Kiaurasamtį išklokite kelių sluoksnių marle ir supilkite atvėsusią masę. Leiskite išrūgoms nuvarvėti. Kuo ilgiau varvės, tuo sausesnė bus varškė. Likusių išrūgų neišpilkite – jos tinka sriuboms, kepiniams ar augalams laistyti.
Kur dėti surūgusį pieną
Kur dėti surūgusį pieną

3. Mėsos minkštinimas: gardesniems patiekalams

Pieno rūgštis puikiai minkština mėsos skaidulas. Prarūgęs pienas – puikus marinatas vištienai, kiaulienai ar net kietesnei jautienai. Mėsa tampa sultingesnė ir švelnesnio skonio. Prieš marinuodami į pieną galite įdėti mėgstamų prieskonių, česnako ar žolelių.

4. Sodo ir daržo pagalbininkas

Augalai dievina kalcį, o prarūgusiame piene jo gausu.

  • Trąša: Praskieskite prarūgusį pieną vandeniu (santykiu maždaug 1:5) ir laistykite pomidorus, agurkus, paprikas. Tai paskatins jų augimą ir padės apsisaugoti nuo kalcio trūkumo sukeliamų ligų.
  • Apsauga nuo miltligės: Praskiesto pieno purškalas padeda apsaugoti agurkus, cukinijas ir moliūgus nuo miltligės – grybelinės ligos, kuri pasireiškia baltomis dėmėmis ant lapų.

5. Grožio procedūros: odai ir plaukams

Pieno rūgštis (AHA) yra vertingas komponentas kosmetikoje. Ji švelniai šveičia, drėkina ir skaistina odą.

  • Veido kaukė: Sumaišykite prarūgusį pieną su medumi ar avižiniais dribsniais ir užtepkite ant veido. Po 15 minučių nuplaukite. Oda taps švelnesnė ir skaistesnė.
  • Kleopatros vonia: Į šiltą vonios vandenį įpilkite 1–2 stiklines prarūgusio pieno. Tokia vonia puikiai sudrėkins ir suminkštins viso kūno odą.
  • Plaukų skalavimas: Po plovimo šampūnu praskalaukite plaukus vandeniu praskiestu pienu. Palaikykite kelias minutes ir gerai nuskalaukite. Plaukai taps minkštesni ir labiau žvilgės.

6. Blizgesiui sugrąžinti: sidabro valymas

Tai senas, bet veiksmingas būdas atnaujinti pajuodusius stalo įrankius ar papuošalus. Pamerkite sidabrinius daiktus į prarūgusį pieną kelioms valandoms (arba per naktį). Rūgštis padės ištirpdyti nešvarumus. Išėmę nuplaukite ir nublizginkite minkšta šluoste.

7. Palepinkite augintinius (su saiku!)

Nedidelis kiekis natūralaus rūgpienio (be jokių priedų) gali būti naudingas šunims ar katėms kaip probiotikų šaltinis. Tačiau duokite tik labai mažą kiekį (pvz., arbatinį šaukštelį) ir stebėkite gyvūno reakciją, nes kai kurie netoleruoja laktozės. Prieš duodami visada pasitarkite su veterinaru.

Taigi, kitą kartą radę šaldytuve prarūgusį pieną, neskubėkite jo išpilti. Prisiminkite šiuos patarimus ir paverskite jį naudingu produktu, taip prisidėdami prie tvaresnio gyvenimo ir sutaupydami.

Laimonas/ author of the article

Tikiu, kad geras turinys yra tas, kuris duoda realios naudos, todėl visada rašau apie tai, kas aktualu kiekvienam iš mūsų. Mano straipsniuose rasite praktiškų patarimų, kaip protingiau elgtis su savo finansais – nuo taupymo iki pirmųjų investicijų. Taip pat dalinuosi įžvalgomis, kaip spręsti kasdienius iššūkius ir priimti geresnius sprendimus. Kad skaityti neprailgtų, visada įpinu ir stulbinančių faktų, kurie, tikiuosi, ne tik praskaidrins dieną, bet ir praplės Jūsų požiūrį į pasaulį.

Loading...
Webz.lt